(Wix-Logo) Create a site!
100s of templates
No coding needed
Start now >>

INFO.. .

Tahukah Anda ??

Kaum Bajau merupakan kaum bumiputra kedua terbesar di negeri Sabah. Mereka ini merupakan antara pelaut terkenal pada zaman dahulu sebelum kedatangan 

penjajah di Sabah.

Kaum Bajau didapati mempunyai kemahiran membina sampan atau kapal yang sederhana saiznya dalam beberapa catatan sejarah.​ Kaum Bajau dahulunya juga adalah pelaut yang mahir di mana kegiatan utamanya ialah pelanunan serta penangkapan ikan.

Orang-orang Bajau juga mempunyai kemahiran menunggang kuda dan ini menjadikan mereka antara kaum yang paling berjaya di Sabah. Kemahiran mereka ini menjadikan mereka terkenal di negeri Sabah dan diberi gelaran "Koboi Timur" atau "Koboi Sabah".

 

Kesenian..

Tarian Kuda Pasu

Tarian Limbai

1. Tarian Kuda Pasu
Sebuah tarian yang asalnya dilakukan oleh pasukan berkuda mahir, Kuda Pasu adalah tarian Bajau kini dilakukan oleh penari lelaki dan perempuan untuk menyambut atau menemani rombongan pengantin lelaki ke kediaman pengantin perempuan. Mereka menari rentak muzik bertitik dipanggil tigad-tigad. Penari lelaki dipenuhi oleh penari wanita yang memegang sapu tangan merah yang terikat di jari mereka. Ini bertujuan untuk menyambut pengantin lelaki.

2. Limbai

Tarian Limbai adalah tarian orang Bajau kawasan Kota Belud di pantai barat Sabah. Tiga hingga empat pasangan atau lebih berpakaian dalam pakaian Bajau tradisional dengan wanita yang memakai sarimpak emas hiasan headpiece, bulatan tentang satu sama lain dengan wanita yang datang untuk berehat dalam kedudukan duduk dengan orang-orang yang berdiri di belakang mereka. Tarian ini dicirikan oleh pergerakan pergelangan tangan anggun berputar penari. Muzik mengiringi Limbai dipanggil bertitik. Instrumen biasanya terdiri daripada kulintangan yang merupakan satu set sembilan cerek gong kecil dan tiga gong tergantung dan dua berkepala dua gendang dipanggil gandang. Limbai dilakukan semasa majlis perkahwinan dan lain-lain majlis-majlis sosial.

Tarian Bolak-Bolak

3. Tarian Bolak-bolak

Bolak-Bolak adalah tarian tradisional Bajau dari daerah Semporna di Pantai Timur, yang telah diturunkan melalui generasi. Bolak-Bolak menandakan bunyi dibuat apabila kastenyet dipegang oleh penari sentiasa bertepuk tangan bersama-sama, menghasilkan rentak muzik untuk tarian. Tarian ini tradisinya dilakukan semasa pembentangan kekayaan pengantin oleh pengantin lelaki kepada keluarga pengantin perempuan sebagai sebahagian daripada majlis perkahwinan. Iringan muzik dimainkan pada ensemble kulintangan di samping gong dan gendang.

(Wix Logo)
This site was created using
Create your own for FREE >>